MESTESUGURI TRADITIONALEOlarit
Impletituri vegetale
Incondeierea oualor
Sculptura in lemn
Port popular
Broderie manuala
Obiecte de cult
  martisoare
  impletituri
  ceramica
  lemn
  port popular
  tesaturi
  masti populare
  papusi
  obiecte de cult
  oua incondeiate
  podoabe
15 . 9  Sf. Macovei; Sf. Nichita; Nichita cel Nebun Sf . Ierarh Iosif cel Nou de la Partos; Sf. Mc. Nichita Romanul; Sf. Ierarh Visarion al Larisei

In aceasta luna, in ziua a cincisprezecea, pomenirea patimirii Sfantului Marelui Mucenic Nichita Gotul.
Acest sfant a trait pe vremea imparatiei marelui Constantin. Era nascut si crescut in tara barbarilor numiti goti (adica in Dacia lui Traian), care pentru scriitorii greci este "dincolo de Dunare", iar pentru noi romanii, "dincoace de Dunare". Aceasta tara pe acele vremuri o stapaneau gotii si se chema Gotia, iar acum se cheama Romania. Fiindca acest sfant nu a voit a urma paganatatea barbarilor, ci precum era de neam luminat si bogat, asa era si crestin bun, a fost prins de Atanarih, stapanitorul gotilor, si pentru credinta lui Hristos a fost mult chinuit si la urma prin foc s-a savarsit.

Tot in aceasta zi, pomenirea Preacuviosului Parintelui nostru Filotei preotul. Acesta era dintr-un sat ce se chema Mirmicos, din locul ce se cheama Opsichiu, si purta nume asemenea cu al maicii-sale, pe care o chema Teofila. Insurandu-se si facandu-se tata de copii, s-a invrednicit si a fost facut preot. Si nevoindu-se cu postul si cu rugaciunea, a ajuns facator de minuni: la vreme de lipsa a dat paine celor flamanzi, a prefacut apa din rau in vin, si a mutat o piatra foarte mare cu cuvantul sau. Iar la un an dupa adormirea sa, fiind mutat in alt loc, si-a intins mainile ca si cum ar fi fost viu, si apucandu-se de umerii a doi preoti ce aveau sa-l mute, s-a sculat pe picioare, si pasind de trei ori s-a mutat, si s-a asezat in locul in care si acum zace. Si izvoraste mir neparasit, dand minunata dovedire de viata sa imbunatatita.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfantului Porfirie cel dintre inganatori (comicul). Acestui sfant poruncindu-i Iulian Paravatul, cand serba ziua nasterii lui, ca sa huleasca si sa batjocoreasca lucrurile cele crestinesti, cand voia sa intre in apa si sa se afunde, a strigat tare: "Boteaza-se Porfirie in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh". Deci iesind afara imbracandu-se cu haine albe, si marturisind ca este crestin si propovaduind aceasta pe fata, i s-a taiat capul.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfantului Mucenic Maxim, care de sabie s-a savarsit.Tot in aceasta zi, pomenirea celui intre sfinti Parintelui nostru Visarion, arhiepiscopul Larisei, facatorul de minuni.
Acest intre sfinti Parintele nostru Visarion era dintr-un sat din Macedonia, din partile spre Tesalia. S-a nascut din parinti cucernici si invatand carte, cand a fost de 16 ani, a poftit viata si schima monahala; si cu adevarat s-a dus cu tot sufletul la Marco, mitropolitul Larisei. Si catava vreme ramanand impreuna cu dansul si trecand treptat cele sfintitoare, a fost facut episcop pe seama cetatii Dometicului si Elasonului.
Iar poporul cetatii, din pricina mandriei, nu l-a primit ca episcop, pentru ca in trecut cetatea lor era cinstita cu rang de Arhiepiscopie. Pentru aceasta, mergand ei cu indrazneala la patriarhul Teolip ce pastorea in vremea aceea, care era stapanit mai mult de aur decat de Dumnezeu, au luat de la dansul ca episcop pe un oarecare Neofit.
Iar Visarion, urmatorul lui Hristos, socotind acest lucru pricina de odihna, astepta langa Marco, parintele lui duhovnicesc, vindecand pururea cu cuvantul si cu fapta pe saracii si neputinciosii ce asteptau la biserica sa. Trecand patru ani, si vaduvind de pastor episcopia Stagopului a fost cerut de catre credinciosii acelei episcopii sa le fie exarh. Si petrecand in episcopia aceea sase ani multe suparari si prigoniri a suferit din pricina unui netrebnic de preot, numit Dometie. Iar preasfintitul Marco, dandu-si sfarsitul si mutandu-se catre locasurile cele fericite, atunci cu alegerea si cu cererea episcopilor acelei eparhii si a clericilor, precum si a tot poporul drept-credincios, Sfantul Visarion a fost randuit urmas in scaunul Larisei de catre patriarhul Ieremia. Cat a condus aceasta eparhie a savarsit cele placute lui Dumnezeu: rascumpara pe cei robiti, ajutora cu daruri pe cei saraci si lipsiti; facea poduri peste ape. Astfel, a facut pod peste raul ce cobora din Pind in Etolia, numit de locuitorii de acolo Levcopotomos, adica raul alb, iar de poeti Ahelios, curgator ca argintul, peste care mai inainte nimeni nu putea trece si nici nu putea face pod din pricina repeziciunii cu care curgea apa si a namolului ce se facea in vremea ploilor. El a pus temelia si a zidit la munte, aproape de satul lui, Manastirea cea frumoasa a Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Si a avut si ajutor intru toate, pe fratele lui bun Preacuviosul Ignatie episcopul. In acest chip, bine si cu placere dumnezeiasca chivernisindu-si toate lucrurile sale, precum si cele ce erau sub stapanirea lui, fiind aproape de 50 de ani, s-a dus catre Domnul.

Tot in aceasta zi, pomenirea celui intre Sfinti Parintelui nostru Iosif cel Nou, mitropolitul Timisoarei si a tot Banatul, facatorul de minuni.

Traditii de CraciunDragobeteMartisorPasteNunta la romaniObiceiuri de botez


PRIMA PAGINA   DESPRE NOI    PORTOFOLIU    CARIERA    CONTACT    LINK-URI  
� traditii.ro 2004-2017 tel. 0744 66 45 75 e-mail: contact@traditii.ro